Duften af ramsløg

Duften af ramsløg leder tankerne tilbage til min studietid i Århus og løbeture i Risskov.
Vores medarbejder Kasper laver en pesto af de nye, slanke blade. Den dybgrønne farve klæder en æggemad. Det er forår!

Kasper bruger 100 g ramsløg (20-30 blade), 50 g pecorino eller parmesan, 50 g nødder (gerne pinje- eller solsikkekerner) og 1-2 dl oliven- eller rapsolie.
Hak sammen med en minihakker for en grov pesto eller stavblender for en mere fin pesto. Smag til med groft salt og lidt citron/lime saft og revet skal.

ramsløg

Spar ikke på ukrudtet

Mælkebøtter. Egentlig er de ret kønne, som de står i deres gule pragt mod græsset. De er økonomiske, kommer af sig selv og formerer sig villigt. Og så har mælkebøtten mange gode egenskaber.
Her følger flere forslag til at bruge dem.

MÆLKEBØTTESIRUP

  • 500 g mælkebøtteblomster
  • 2 økologiske citroner
  • 2½ l vand
  • 2 kilo rørsukker

Mælkebøttehovederne og citroner i skiver koges i vandet i ca. 10 minutter. Mælkebøtterne sies fra – først i et dørslag – derefter gennem en stofble. Derefter tilsættes rørsukkeret og det koger i ca. 1½ time – nogle gange længere. Lav en størkningsprøve. Hvis det ikke er stivnet nok, skal den koge længere. Har selv været oppe på 2½ time. Derefter hældes det på skoldede glas evt. skyllet med atamon.

MÆLKEBØTTESALT

Kan laves med blomsterne og bladene eller en kombi. Saml den ønskede mængde og lad det tørre. Her kan man bruge en tørremaskine eller direkte i solen. Kan evt. også tørres i ovnen, men her skal der helst bruges en ovn, der kan sættes på max. 40 grader.

Når det er tørt blandes det med flagesalt eller andet godt salt. Efterfølgende plejer jeg at blende det let.

MÆLKEBØTTETE

Her kan der også laves både med blomster og blade eller en kombi.

De friske blomster og blade kommes i en kop hvorefter vand (ca. 70 grader) overhældes. Lad det trække ca. 5 min. eller længere – smag dig frem.

MÆLKEBØTTESAFT

  • ca. 100 stk. nyudsprungne mælkebøttehoveder (75-100 g)
  • 1 økologisk citron
  • 1 liter kogende vand
  • 350 g rørsukker
  • evt. konserveringsmiddel

Skyl blomsterne grundigt og læg dem i en skål. Skær citronen i skiver og læg dem ved.
Hæld kogende vand over og lad saften trække under låg i min. 12 timer.
Si saften over i en gryde og tilsæt sukker.
Kog det igennem, tilsæt evt. konserveringsmiddel og hæld saften på rengjorte flasker.
Server saften fortyndet med 3-4 dele koldt vand eller til en festlig lejlighed; kold hvidvin.
Saften skal opbevares i køleskab.

Den bitre smag i mælkebøtteblade indikerer, at de er rige på phytonutrients og er meget gavnlige for leveren, som hjælper med at fjerne giftstoffer.

Mælkebøtten indeholder masser af kalium, calcium, jern og vitaminerne A, B og C og det unikke taraxacin, en samling af bitterstoffer, der gør mælkebøtten så effektiv til at udrense og hæmme betændelse.

I mange år har mælkebøtteroden været brugt mod kræft. I 2011 blev det endelig dokumenteret at ekstrakt fra mælkebøtterod forårsager selvmord i kræftceller.

Den klassiske måde at bekæmpe den gule ukrudt på er at anskaffe sig et mælkebøtte/stikjern og sørge for at få så meget af roden med. Stikjern findes også i mandshøjde så du undgår at bukke dig. Selv i min lille have stikker jeg over hundrede mælkebøtter hvert år.

On- eller offline i arbejdslivet?

Jeg lytter til debatten om nedslidning og behovet for tidligere pensionering. Får det indtryk at arbejdskraften er enten on- eller offline på det danske arbejdsmarked. Men vore ansatte er ikke marionetter.

Både vi og de har brug for flere facetter og fleksible håndtag i et sundt og langt arbejdsliv … og en værdig tilbagetrækning.

Vores faste klippe Olsen valgte at starte sit arbejdsliv som ufaglært. Jeg bruger ordet valg, for jeg tror på at de handlinger vi foretager og de handlinger vi ikke gør, afføder valg uanset. Med det in mente giver det mening at træffe bevidste valg, arbejde for at finde ind til kernen i det vi gerne vil, og det vi ikke ønsker. Udvikle os nysgerrigt gennem hele livet.

Jeg blev chef for Olsen for 10 år siden. Da var han 45. Jeg spurgte om han havde lyst til at blive faglært.

”Nej tak, jeg har det bedst sådan her”, lød svaret.

Vi listede en række obligatoriske og fagrelevante AMU-kurser, som Olsen gennemførte over en årrække.

Til sidst var der småfå kurser indenfor kategorien relevans.

3F og Danske Anlægsgartnere bruger meget tid på at forhandle lønrammer og decimalerne i søn- & og helligdagstillægget. Parterne afsætter forringende lidt tid på udvikling og kvalificering af anlægsgartnerbranchen. Jeg endte med at sende Olsen på det udvidede sprøjtekursus, og han ramte muren.

I folkeskolen var Olsen en Rodenberg. Læreren kvitterede ved at glemme ham på bagerste række. Olsen lærte aldrig regning og matematik.

”Det er blot endnu en værktøjskasse” argumenterede jeg begejstret.

”Pas på Charlotte!” svarede han. ”Det er traumatisk for mig, og jeg risikerer at handle meget irrationelt!”.

Vi dansede om Regitze i flere år indtil jeg følte tiden moden i efteråret 2017. Året efter bestod Olsen matematik niveau 2. Samme uge besluttede vi at starte hans rejse mod svendebrev i 2020. Det sker!

Olsen beskriver vores arbejdsdag og samarbejde som: ”Det helt særlige vi har hér. Det må gerne vare så længe som muligt, også efter pensionsalderen”. Det er for Olsens vedkommende om 13 år.

Jeg kan sørge for at planlægge arbejdsdagen med varierende opgaver, det mest optimale udstyr og en forfriskende dukkert i Øresund til fyraften. Når Olsen får sit svendebrev, kan jeg flytte oplæring af nye medarbejdere, faglig rådgivning og indkøb over på hans skuldre. Tilbyde ham uddannelse i mentoring, sidemandsoplæring og meget mere af den skuffe. Det bliver anderledes opgaver, og de bliver mindre fysisk krævende.

Vi drøfter allerede 4 dages uge i erkendelse af, at kroppen restituerer bedre efter 3 dage end kun weekenden. Olsen vil få bedre tid til at bruge faciliteterne i den sundhedsordning firmaet har betalt til i årevis, og han meget sjældent bruger. Olsen er en mand med stort M?.

Drømmescenariet? Udover det særlige vi allerede har og skaber sammen?

Giv os et seniorarbejdsmarked, hvor hver enkelt vælger arbejdstiden, disponerer over egen! opsparing til alderdommen, og griber muligheden for at fortsætte deres indsats på den anden side af pensionsalderen.

Med senior hilsen. Chefen Charlotte

Timber!

Træerne vokser sjældent ind i himlen men ofte henover naboens sprøde carporttag eller det bedagede raftehegn. Derfor fælder vi. Der skal være en gyldig grund til at fælde et træ. Ellers lad det stå!

Tidligt forårsløv
Tidligt forårsløv

Jeg hører Olsen bande og svovle mens han spiker sig op ad stammen. Vi er tæt på forår og løvspring, og det er lidt sværere at orientere sig. Mest af alt handler det om at Olsen får verbalt afløb for den fysiske  kraftanstrengelse at klatre de 12-15 meter til træets top. Det er ikke mig han bander over, siger han?.

Jeg lukker ikke ørerne, for som bundmand m/k skal min opmærksomhed være 100% på Olsen så længe han er i træet. Ingen mobiltelefon, mails eller sniksnak med forbipasserende. Det er hans sikkerhed, det gælder.

Nu ser vi verden fra to vidt forskellige vinkler. Det kræver god kommunikation, tydelige ord som bliver sværere jo højere Olsen klatrer. Vi evaluerer altid efter træfældning. Drøfter og deler indsatsen fra top og bund. Teknik, tillid og tryghed er kodeord for træfældning, og det er i orden at sige fra. Det kan have regnet og bøgestammen er glat som brun sæbe, eller Olsens sikkerhedsgjorde er ikke tilstrækkeligt lange til at nå rundt om stammen. Det sker at vi ringer til Søren og Betina hos Toptree (26333531), og beder dem overtage. ”De går op i træer”?.

Olsen signalerer at han vil have teleskopstangen op. Han står hvor han med stangens 3 meter kan sætte nedfiringsrebet i træets top. Jeg skal nedtrække cirka 8 meter på hans fæld snit. Vi har nikket retningen.

Jeg har ikke tal på de toppe jeg har trukket. Hver gang føler jeg en sitren i kroppen, så spændt på at mærke træet, og styre toppen i den retning vi har defineret. Rebet hviler blødt i mine bare hænder. Tættest mulig kontakt.

”Når du strammer garnet, kvæler du jo barnet”. Jeg må ikke trække i rebet imens Olsen sætter sit fæld snit. Vi risikerer at saven sætter sig fast, eller at jeg ryster ham ned af træet. Trækilen falder til jorden, Olsen flytter sig om bag stammen, rejser hånden. Jeg nikker. Klar! Saven gnaver sin vej gennem veddet. Jeg hører men mærker ikke kædens indhug eller savens vibrationer i min hånd, kun træets urokkelighed … og derpå begyndende eftergivenhed.

Nu! Træk! Lyden af træfibre der knækker som en tændstik, snap! Jeg bliver stående, sikrer mig at Olsen er ok, nyder i slowmotion trætoppen som breder sine vinger og lander tungt på jorden foran mig.

Thumbs up til Olsen. Vi lykkedes igen. Træfældning bliver aldrig rutine.

Med vinterhilsen. Chefen Charlotte

40 45 94 26